fredag 28 december 2007

Den heta tangosommaren har börjat

Den heta tangosommaren har börjat

2007-06-08

Tangocamp, som arrangerades i det sydliga Sverige för första gången år 2000, har vuxit till en fyra veckors Festival och blivit Europas största. I år äger den rum i fyra olika länder under perioden 7 juni till 2 juli med ett par dagars uppehåll för att förflytta sig mellan Tyskland, Grekland, Sverige och Italien.
Se vidare www.tangocamp.com Övriga detaljer angående Sveriges tangosommar bör vara lättillgängliga på http://tangoportalen.com/ Och en flitigt uppdaterad källa till hela världens tangofestivaler finns på en norsk sida under festivaler www.tangoslo.net

Den heta tangosommaren har dessutom redan börjat i Köpenhamn. Den 16-20 maj dansades det argentinsk tango natt och dag då Köpenhamns tangoförening höll sin tredje internationella tangofestival.
Den ägde rum i den rymliga Kedelhallen på Frederiksberg där takhöjden var estetiskt inredd med segel ovanför de ca 300 dansande varje natt.
Seglen var inte bara dekorelement utan utgjorde även filmduk för oss som höjde blicken medan vi satt och vilade. Naturligtvis dansfilmer som Singin in the Rain.
Förutom dagmilongor och nattmilongor; workshops med fyra argentinska pedagoger och uppvisningsdans vid midnattstid, då också två av Köpenhamns egna tangopar fick vind i seglen, så satsar festivalen stort på bra musik.
Det blev en rad utsökta DJ:s samt levande musik på fyra Milongor, allt ifrån nio mannabandet Orquesta Tipica Imperial, som gav de dansande en reell utmaning, och Quarteto Silencio som spelade under två nätter, till Danmarks egen tangotrio Tre Til Tango, som spelade söndag eftermiddag på en Cool Down Milonga. Denna avskedsdans arrangerades i samarbete med Dulce de Tango, en återkommande söndagsmilonga.
Mer info www.dulcedetango.dk Tangotrions hemsida är http://www.tretiltango.dk/
Festivalens hemsida är www.tangofestival.dk
Översikt över danska tangoaktualiteter www.tango.dk


Alltså en bra början på en het tangosommar i Danmarks huvudstad, där man numera kan hitta en milonga eller practika (ställen där man dansar eller tränar argentinsk tango) varje kväll i veckan, i likhet med Europas större tangometropoler som Paris och Berlin.
Dessutom ges det ut två tangotidskrifter varav den ena är tangoföreningens medlemstidning. Den andra La Milonga, ges ut av tangosalongen La Milonga i Tingluti på Nørrebro. Den kommer ut 6 gånger om året med kompakt tangoinfo och fokus på tangohistoriska texter.

Tangons återkomst även i lantlig idyll
Navina Östergård och Gunner Svensen är ett pionjärpar när det gäller den argentinska tangons renässans i Danmark. De började presentera tango år 1991, med Århus som bas. I dag är de aktiva på var sitt håll som tangoarrangörer i Köpenhamn.
Navina har drivit sin tangoskola i femton års tid och har även varit flitig med att invitera argentinska gästlärare för workshops.
Den 29 juni till 3 juli arrangerar hon sin årliga Marathon festival, där det bjuds på workshops, dagen lång till lågpris. Tanken är att deltagarna skall kunna träna allt vad de orkar, under vägledning av olika lärare som har fantasi nog att ta hand om en stor grupp.
Närmare info finns på Navinas hemsida där hon också har generöst lagt ut sin ”speciale-opgave om tango”, en vetenskaplig uppsats vid Århus Universitet 1991, med analyser av utvalda tangotextar under titeln Sentimentalitetens struktur – En studie i argentinsk tango.
Se vidare http://www.tangoskolen.dk/
Gunnar Svensen som har sin regelbundna tangoverksamhet i Christianshavn, har kommit på ett festival koncept som ger en lång rad nordiska lärare i tango möjlighet att träffas och samarbeta. I år håller han för andra gången sin Tango del Norte, en Nordisk tangofestival i Köpenhamn från onsdag den 1 till söndag den 5 augusti 2007.
Där finns även generös satsning på levande musik med nordiska tangoband i dialog med svenskargentinska Orquesta Tipica Tangarte (hemmahörande i Malmö), till och med en konsert med ett finskt tangoband.
Se vidare www.tangodelnorte.dk
En arrangör som satsar på den Danska sommarens lantliga idyll är den argentinske gitarristen Alejandro Sancho. För tredje gången ställer han till med två veckors tangofestival (tillsammans med kursledare) på Vrå Högskola på det nordliga Själland. (45 km. norr om Ålborg); från den 14 till den 27 juli i år.
Lärarna kommer från Argentina, Danmark och Sverige och förutom workshops i dansen så bjuds det på musikaliska föredrag, med tangopianisten Charlotte Støjberg Schmidt i samarbete med Alejandros eget tangoband: Fernando Marzan Quintet.
Information finns på högskolans hemsida: www.vraahojskole.dk/tango.htm


Text skriven för Danstidningen på nätet

Kristín Bjarnadóttir

2 kommentarer:

mariano sa...

If you rent an apartment directly with the owner you will save the agency commission which is normally 20% of the total price.

It is a myth that it is more risky, as the agency will just get their money in the check in and after that you will deal all with the owner of the flat and never see the agency people again unless the landlord has paid them for the checkout. So whether you rent it through agency or not the risk is absolutely the same.

For more info visit www.argentinatolet.com

mariano sa...

Sorry, here is the link www.argentinatolet.com